Bowen technikáról - Bowen

Tartalomhoz ugrás
Bowen technika kérdez-felelek.....
Mi a Bowen technika?

A bowen technikáról elmondhatjuk, hogy egy manuál technika. A kezelések során meghatározott sorrendben idegeket, inakat, izmokat, ízületeket ingerlünk. Ezek az ingerek gyakran finom, időnként erősebb fizikai inger (nyomás, nyújtás, gördülés). Hogy kinek mi fájdalmas az a kezelt kliens fizikai, mentális állapotától és a kezelő erejétől függ. Ezt az ingert dolgozza fel agyunk. Ahhoz, hogy ezt sikeresen nyugodtan tudja értelmezni szükséges, hogy időt adjunk neki. Ezért fontos a kezelés során a megfelelő szüneteket megtartani, ami 2-5 perc illetve bizonyos mélyebb fogássorozat végén akár 15-20 perc is lehet.
Ahhoz, hogy megértsük a kezelés alapszabályait érdemes az alábbi hasonlatot végiggondolni:
 
Egy akváriumba belehajítva egy követ a halak szétrebbennek, elbújnak (figyelnek az új hatásra). Amint a köveket rendszeresen, folyamatosan kezdjük dobálni, a halak már nem bújnak el, nem félnek, megszokták nem figyelnek az ingerre. Ugyanígy működik az agyunk is, ha folyamatos fizikai ingerek érik, szelektálja azt és csak azzal foglalkozik, ami valóban fontos vagy elég erőteljes inger ahhoz, hogy felkeltse az agy figyelmét.
 
Hogyan hat a Bowen?

A kezelés hatására a szervezetben elsősorban elindul egy helyreállítás, amely során a szervezet próbál visszatérni egy eredeti nem kóros állapotba. Ennek része a testbe elraktározott salakanyagok felszabadítása, és ezek kiürítése. A salakanyagok kiürítése 3 módon történhet, epével a székleten keresztül, vesén keresztül vizelettel illetve a bőrön keresztül izzadsággal.
 
Ezért nagyon fontos, hogy a szervezet mindig megfelelő mennyiségű folyadékkal, lehetőleg tiszta szűrt csapvízzel esetleg gyógyteával legyen ellátva. Ez ideálisan fél óránként 2-3 nagy korty (1 dl) az ébrenlétünk során. Egy átlagos ember napon 12 órán keresztül ébren van, így ez összesen minimum napi 2,4 L tiszta folyadék bevitelt jelent. A lakosság jelentős része ennek csak töredékét viszi be naponta.
 
Amennyiben a szervezetben sok olyan salakanyag van lerakódva, ami széklettel tud kiürülni, akkor előfordul pár napig a széklet hígabbá válása, a bőséges epeürülés miatt.
 
 

Ezen túl strukturális átalakulás is elindul a szervezetben. Egy merev megrövidült izom, ahhoz hogy újra életteli legyen szükséges, hogy rostok szintjén újra szerveződjön. Ilyenkor szoktak érezni különböző érzeteket a kliensek. Ilyen érzetek az izomláz, bizsergés, finom remegés az izomban
A fogások hatására már a kezelés során elindul egy olyan folyamat, amit a paraszimpatikus idegrendszer előtérbe kerülését jelenti. Paraszimpatikus állapotnak nevezzük azt az állapotot, amikor a szimpatikus idegrendszer háttérbe szorul, (ami számunkra a mindennapi túlélést biztosítja, ez felelős azért, hogy időben tudjunk reagálni a környezetünkből jövő veszélyhelyzetre, ez felelős a stressz állapotért az életünkben) és a paraszimpatikus idegrendszer veszi át az irányítást szervezetünk felett. Ilyenkor indulnak be a regeneráló funkcióink, ilyenkor emésztünk, alszunk, vagy meditálunk.
Hogyan zajlik egy kezelés?
 
A kezelések ideális esetben ágyon fekve történnek, de amennyiben a kliens állapota igényli, lehetséges ülve is. A kezelés elején hason fekve, majd háton fekve kell a kezelő ágyon feküdni.
 
A kezelések közben nem beszélgetünk pontosan azért, hogy a figyelmünk teljesen befelé forduljon. A fogások ingereit minél tökéletesebben tudja feldolgozni. Fontos tudni, hogy bármikor kellemetlenség jelentkezése esetén azonnal jelezni kell azt a kezelő felé!
Milyen ruházat ideális?

 
Mindenképpen fontos, hogy kényelmes nem szoros ruházat legyen, melyet szükség szerint könnyen megoldhatunk, bizonyos fogások esetén akár le is lehet gyorsan venni. Praktikusan évszaktól függően minél vékonyabb puha kényelmes rugalmas nadrág vagy szoknya, pl. melegítő, póló ideális. Érdemes az órákat, gyűrűket, nyakláncot fülbevalókat levenni a kezelés idejére.
 
Fontos a mobiltelefonok kikapcsolása vagy lenémítása!!!
Milyen gyakran érdemes kezeléseken megjelenni?
 
A kezeléseket 5-10 naponta érdemes ismételni, praktikusan igyekszünk heti rendszerességgel visszahívni klienseinket. Egy meghatározott probléma miatt érdemes egymást követően 3-5 kezelést megvárni, mire valaki úgy dönt, hogy számára nem megfelelő ez a módszer. Természetesen mindenkinek tudni kell, hogy nincs 100%-os technika, de a biztonságos döntés érdekében javasolt mindenképpen megvárni a 3-5 kezelést. A kezelések mennyisége egyértelműen függ attól, milyen problémával fordulnak hozzánk. Érdemes végig gondolni azt az egyszerű tényt, hogy ha hónapok óta van egy panaszt okozó problémánk, legyen az mozgásszervi, belgyógyászati, idegrendszeri, ahhoz, hogy ez változást mutasson nem lesz elegendő 1-2 kezelés, a változáshoz időre van szüksége a szervezetünknek. Érdemes ezeket a jelentkezés előtt mind anyagilag mind mentálisan végiggondolni!
Mit tegyünk kezelések után?
 
Ideális az lenne, ha a kezelések után mindenki haza tudna menni, lepihenni pár órát. A mai realitás természetesen elég távol áll ettől. de törekedni kell arra, hogy ehhez minél közelebb kerüljünk. Reggelente, esténként egy könnyed torna javítja az izmok vérkeringését elősegítve a strukturális átalakulást, fokozva az izmok, inak rugalmasságát. Étkezések során törekedjünk arra, hogy lehetőleg saját termelésű, vagy biztos forrásból származó, tartósítószer mentes, minél könnyebb ételeket fogyasszunk!
 
A kezelés után 2 napig minden nehéz fizikai terhelést kerüljünk. Mellőzzük az egyébként valóban nagyon jó hatással bíró szaunát, zuhanyzás során a forró, illetve a váltófürdőt. Ezek erőteljes fizikai ingerek, melyek befolyásolhatják a szervezet válaszát a bowen technikára.
Tőkésmed
Püspökladány
Kalapács utca 30/1
bowen@tokesmed.hu
Vissza a tartalomhoz